Pysanky

Betekenis / symboliek


[ Betekenis van de kleuren ] [ Betekenis van de symbolen ]


Betekenis van de kleuren

De kleuren gebruikt in een pysanka hebben steeds een betekenis. Elke streek in Oekra´ne gebruikt bepaalde kleuren met bepaalde tekeningen. De oudste pysanky bestonden steeds enkel uit twee kleuren. De meest magische oude pysanky waren deze waar vier of vijf kleuren gebruikt werden elke een boodschap dragend voor de ontvanger van een gelukkig familieleven, vrede, liefde, goede gezondheid en succes. Kort samengevat betekenen de kleuren in een pysanka het volgende :

Geel
Betekent licht en zuiverheid. Het spreekt van jeugd, geluk, de oogst, wijsheid, gastvrijheid en liefde. Het is de kleur opgedragen aan Gods licht en is het Christelijk symbool van herkenning en beloning.

Oranje
Betekent geduld, kracht en achtenswaardige ambitie, oranje is de kleur van vuur en vlammen. Het vertegenwoordigt het rood van de passie getemperd door het geel van de wijsheid. Het is het symbool van de gouden alles gevende zon.

Groen
Wordt gezien als het ontwaken van de lente, groen symboliseert het doorbreken van de boeien, vrijheid van gevangenschap. Het is de kleur van vruchtbaarheid, frisheid, gezondheid en hoop. In de Christelijke betekenis, vertegenwoordigt het milddadigheid, hoop en overwinning van het leven over de dood. Het is de kleur voor Kerstmis, Pasen en Driekoningen.

Rood
De magische kleur van de folklore, rood wordt beschouwd als een positieve kleur in de betekenis van actie vuur, liefdadigheid en spirituele ontwaking. Het vertegenwoordigt ook de zon en de blijheid van leven en liefde. Pysanky met grote rode velden en motieven zijn normaal bestemd voor kinderen en jeugd. In het Christendom duidt het de Goddelijke liefde en passie van Christus aan.

Zwart
Vertegenwoordigt het absolute, constante, eeuwigheid, zwart kan ook de dood aanduiden, angst en ontkenning. Zwart met wit pysanky geven aan respect te hebben voor de zielen van de overledenen. Zwart in combinatie met rood geeft aan een onwetendheid voortkomend uit passies, terwijl sommige geloven dat zwart in combinatie met wit een ontkenning van gezindheid, mening.